Blog

Dit wist je nog niet over je overwaarde

Overwaarde ontstaat wanneer de waarde van je huis hoger is dan de hypotheek die erop rust. Een dergelijke situatie kan ontstaan door het aflossen van je hypotheek of wanneer de marktwaarde van je woning stijgt. Overwaarde is eigenlijk het deel van je huis dat je echt ‘bezit’ en dus een belangrijk financieel voordeel dat je kunt benutten. Desondanks is het een potentiële bron van inkomsten die vaak onbenut blijft. Overwaarde gebruiken kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door het kopen van een nieuw huis, het verbouwen van je huidige woning of als aanvulling op je pensioen. In dit artikel bespreken we een aantal zaken die je waarschijnlijk nog niet wist over je overwaarde. 

Het activeren van je overwaarde

Wat veel mensen niet weten, is dat overwaarde niet automatisch beschikbaar komt als contant geld. Om er gebruik van te maken, moet je actie ondernemen. Je kunt overwaarde vrijmaken door je huis te verkopen. Het verschil tussen de verkoopprijs en de hypotheekschuld is dan je overwaarde. Een andere manier is het verhogen van je hypotheek, maar dit brengt extra schulden met zich mee. Het is belangrijk om goed na te denken over hoe je de overwaarde wilt gebruiken. Raadpleeg een financieel adviseur voor het maken van een weloverwogen besluit.

Invloed op je belastingaangifte en toeslagen

Een ander aspect van overwaarde dat vaak over het hoofd wordt gezien, is de belasting. Overwaarde kan fiscale gevolgen hebben, vooral als je besluit je huis te verkopen. De overheid ziet de overwaarde als eigen vermogen, wat invloed kan hebben op je belastingaangifte en eventuele toeslagen. Voor hypotheekadvies en de fiscale aspecten van overwaarde is het raadzaam om hypotheekadvies van Univé of een andere financiële instelling in te winnen. Zij kunnen je helpen om de fiscale consequenties van je overwaarde in kaart te brengen.

Niet altijd direct toegankelijk

Een derde belangrijk punt over overwaarde is dat het niet altijd direct toegankelijk is. Vooral als je niet van plan bent om te verhuizen, kan het lastiger zijn om je overwaarde te gebruiken. Banken zijn soms terughoudend om een nieuwe hypotheek te verstrekken op basis van overwaarde. Dit komt omdat de nieuwe lening hoger is dan de oorspronkelijke hypotheek. Het is daarom belangrijk om te onderzoeken welke opties je hebt om je overwaarde te benutten.

Conclusie

Overwaarde kan een belangrijke rol spelen in je financiële planning. Het biedt mogelijkheden, maar er zijn ook zaken waar je rekening mee moet houden. Denk goed na over hoe je je overwaarde wilt gebruiken en wees je bewust van de fiscale en financiële implicaties. Zoek professioneel advies om de beste keuze te maken voor

 

je persoonlijke situatie. Door goed geïnformeerd te zijn, kun je optimaal profiteren van de overwaarde van je woning. Dit kan bijdragen aan je financiële zekerheid en je helpen je toekomstige financiële doelen te bereiken.